Behandeling van allergie

Behandeling van allergie

Contactallergie

De belangrijkste manier om een contactallergie te behandelen is het mijden van stoffen waar u allergisch voor bent. Niet alle allergenen zijn altijd goed aangegeven op het etiket. Soms wordt een ander woord voor dezelfde stof gebruikt.  Dit staat vaak in de folder die u mee krijgt benoemd. Als u twijfelt of u bepaalde producten mag gebruiken, kunt u dit overleggen met uw arts.

Soms kunt u niet alle stoffen waar u allergisch voor bent 100% mijden. In dit geval kunnen medicijnen worden gebruikt die de allergische reactie verminderen. Dit zijn bijvoorbeeld zalven die u smeert op de plekken waar u last hebt van eczeem (roodheid, jeuk en schilfering). Meer informatie treft u tevens in de Folder contactallergie van de NVDV.

Hooikoorts

Antihistaminica

Bij een allergische reactie komt histamine vrij. Histamine veroorzaakt jeuk en een rode huid. Om dit te remmen kan de arts antihistaminica voorschrijven. Voorbeelden zijn Levocetirizine, Zyrtec of Desloratidine. Deze medicatie heeft geen verdere invloed op uw afweersysteem.

Immunotherapie

Soms kan ook immunotherapie gegeven worden. Dit zijn medicijnen die de afweer heel langzaam laten wennen aan een stof zodat het lichaam de stof accepteert en er geen afweerreactie tegen maakt. Voorbeelden zijn Staloral® (pollen, mijten en huidschilfers van sommige dieren) of Oralair® (graspollen).

Is een allergie te genezen?

Nee. Een contactallergie blijft vaak levenslang bestaan. U zult producten moeten vermijden. Klachten worden dan minder of kunnen helemaal verdwijnen.  Luchtwegklachten kunnen soms worden verminderd met immunotherapie maar niet genezen. Behandeling met antihistaminica blijft vaak nodig.

Meer informatie over allergieën

Meer informatie over allergie is te vinden in de Folder contactallergie van de NVDV


Maak kennis met onze medewerkers