Psoriasis

Psoriasis

Psoriasis is een chronische huidziekte die wordt gekenmerkt door dikke, rode, schilferende plekken op de huid.  U kunt het zien als een onschuldig maar wel erg vervelend foutje in uw DNA. Vaak is er een optelsom aan verschillende factoren nodig, voordat dit foutje tot uiting komt. Door dit DNA foutje schilfert de opperlaag van de huid zo snel af, dat de huid hierdoor gaat ontsteken. Dit kan jeukklachten geven.

Verschillende vormen van psoriasis

Psoriasis vulgaris
De plekken waar de psoriasis meestal zit zijn strekzijde ellebogen, knieen, onderrug en het hoofd. U kunt deze plekken op uw hele lichaam krijgen, ook bij de geslachtsdelen. De plekken zitten zelden in het gezicht.

Psoriasis guttata

Bij psoriasis guttata ontstaat in een korte periode een uitslag van kleine confettie achtige psoriasisplekken, meestal na een keelinfectie.

Psoriasis inversa
Psoriasis kan ook in de plooien van uw lichaam voorkomen zoals in de liezen, de navel, de oksels, tussen de billen en onder de borsten. U ziet op deze plekken meestal geen schilfers.

Overige klachten bij psoriasis

Psoriasis kan gepaard gaan met gewrichtsklachten (rode en pijnlijke gewrichten) en nagelafwijkingen (oa. putjes, brokkelige nagels). Ook zien we bij patienten met psoriasis vaker hart- en vaatziekten en kan het nodig zijn hier op de te laten testen door uw huisarts. Zeker als hart- en vaatziekten in de familie voorkomen of u last heeft van overgewicht.

Leeftijd

Psoriasis kan op iedere leeftijd ontstaan. Vaak komt psoriasis in de familie voor.

Uitlokkende factoren psoriasis

Factoren van invloed op psoriasis:

  • Beschadiging van de huid. Dit heet het koebner fenomeen. In wondjes ontstaat psoriasis
  • Stress voor het lichaam: bijv. Psychische stress, maar ook ziekte / koorts is stress voor het lichaam
  • Geneesmiddelengebruik: bepaalde geneesmiddelen kunnen psoriasis uitlokken
  • Roken: roken wordt als stress voor het lichaam gezien. Psoriasis kan verbeteren als u stopt met roken

Voeding

Tot op heden is er geen relatie tussen voeding en psoriasis gevonden. Helaas is het internet hiervoor niet goed betrouwbaar. Mocht u vragen hebben hiervoor, dan kunt u bij onze artsen terecht.

Besmettelijkheid

Geen enkele vorm van psoriasis is besmettelijk

Genezing

Geen enkele behandeling kan ervoor zorgen dat psoriasis nooit meer terugkomt. De ene keer kunt u meer last hebben van psoriasis dan de andere keer. Door de behandeling wordt de psoriasis wel een stuk beter. De uitzondering is psoriasis guttata. Dit gaat in 50% van de patienten over, de andere 50% van de patienten krijgt de chronische vorm en blijft dus hierna last houden van de psoriasis. Het is door de arts niet te voorspellen of het bij u over zal gaan, dit wordt helaas pas in de maanden daarna vanzelf duidelijk.

Behandeling

Lichte tot matige vormen van psoriasis van de huid worden behandeld met een zalf. Als deze behandelingen niet (meer) helpen, is lichttherapie een mogelijke behandeling. Andere behandelingen zijn tabletten, zoals fumaarzuur of methotrexaat. Alleen een kleine groep van patiënten die niet reageert op bovenstaande therapieën, kan ik aanmerking komen voor behandeling met zogenaamde “biologicals”.


Maak kennis met onze medewerkers

Folkert Blok

Founder Lees meer

Alex van der Burgh

CEO Lees meer

Michael Colijn

Sales | Marketing Lees meer

Korte wachttijden, persoonlijke behandelingen

Curabitur ligula sapien, tincidunt non, euismod vitae, posuere imperdiet, leo. Maecenas malesuada. Praesent congue erat at massa. Sed cursus turpis vitae tortor