Blog

GFT in je lipstick: afval uit de voedselindustrie steeds vaker gebruikt als cosmetica-ingrediënt

Nieuw is upcycling en recycling niet. Wat wél nieuw is, is de toenemende interesse bij consumenten voor cosmetica met ge-upcyclede ingrediënten.

Afval uit de voedingsindustrie wordt steeds vaker in cosmetica verwerkt. Bijvoorbeeld groentes die niet mooi genoeg zijn voor de supermarkt of pitten en schillen van fruit kunnen prima gebruikt worden als cosmetica-ingrediënt. Wel dient dit gedocumenteerd te worden in een MSDS-document.

Upcycled ingrediënten zijn goed voor het milieu, aangezien het CO2-uitstoot bespaard en tegelijkertijd voedselverspilling tegengaat.

Sommige grote namen, zoals The Body Shop en Lush, gebruiken al langer dergelijke upcycled cosmetica-ingrediënten. ‘Upcycled ingrediënten sparen CO2-uitstoot en enorm veel afval uit’, vertelt Gabbi Loedolff, Global Buying Coordinator bij Lush, in een interview met Knack. Lush gebruikt onder meer aquafaba (kikkererwtenvocht) en appelpulp in hun cosmetica. ‘We zien upcycling van een restproduct altijd als de meest duurzame optie, zeker wanneer we bij de productie hernieuwbare energie gebruiken.’ aldus Loedolff.

Wil jij ook gebruik maken van gerecyclede of ge-upcyclede ingrediënten?  Wij kunnen je hier bij helpen, dus neem in dat geval vooral even contact met ons op!

Bronvermelding 

Bosmans, F. (2021, 5 november). Upcycling in cosmetica: GFT voor huid en haar. Geraadpleegd van https://weekend.knack.be/lifestyle/beauty/upcycling-in-cosmetica-gft-voor-huid-en-haar/article-normal-1795561.html?cookie_check=1637162051


Onze meest recente blogs

Allergieblog: Wolvetalcoholen (Lanoline)

Onze Safety Assessor, Ruben Timmerman, verdiept zich elke maand in een allergeen. Door consumenten en bedrijven te informeren over gevaarlijke conserveermiddelen, hoopt SkinConsult bij te dragen aan het behoud van de gezondheid en veiligheid van consumenten. Deze maand: Wolvetalcoholen (Lanoline) Wolvetalcoholen, ook wel lanoline of lanoline alcohol genoemd, zijn stoffen die in wolvet voorkomen. Wolvet is een […]
Lees meer 18-11-2021 Meis ten Westenend

Maak kennis met Simone en Farah!

Maak kennis met… Simone en Farah! SkinConsult heeft twee nieuwe project managers mogen verwelkomen deze maand. Welkom Simone (links) en Farah (rechts)! Simone heeft Biomedische wetenschappen gestudeerd aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Ze is op dit moment in de afrondende fase van haar master Toxicology and Environmental Health aan de Universiteit Utrecht. Simone vindt […]
Lees meer 18-11-2021 Meis ten Westenend