Challengetest

Challengetest

De challengetest voor een cosmetisch product wordt uitgevoerd om de houdbaarheid na openen van een product te bepalen. Hiermee onderbouwt de verantwoordelijk persoon van het dat het product geen risico vertoont op een microbiologische besmetting. Deze onderbouwing is een verplichting vanuit de Cosmeticaregulatie, EC 1223/2009. Hierdoor is de challengetest een verplichting in het safety assessment (CPSR) en het Product Informatie Dossier (PIF).

SkinConsult helpt u graag om het safety assessment (CPSR) en Product Informatie Dossier (PIF), inclusief laboratorium testen, voor u op te stellen.

Vraag nu een offerte aan!

Ontvang binnen een werkdag een offerte voor een Challengetest.

gg

Hoe wordt een challengetest uitgevoerd?

Bij de challengetest wordt uw product blootgesteld aan verschillende ziektekiemen. Het product wordt aan de volgende soorten vastgelegd: Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Candida albicans, Aspergillus niger. Vervolgens wordt gemeten hoeveel van deze ziektekiemen overleven. Bij een goed geconserveerd product zullen dit er zeer weinig zijn.

Uw product wordt getest volgens de European Phamacopoeia 5.1.3. Dit protocol wordt binnen Europa veelvuldig gebruikt en is een kwalitatief hoge standaard.

Om de challengetest te kunnen uitvoeren, is er 100 ml of gram van uw product nodig. Dit mag over meerdere verpakkingen verspreid zijn, aangezien deze test niet in de verpakking wordt uitgevoerd.
De challengetest duurt een maand.