Wetswijziging Europese Commissie: geurstoffen in cosmetica

Er ligt een plan klaar van de Europese Commissie om nieuwe wetgeving omtrent geurstoffen in cosmetica te publiceren. Wij vertellen je nu alvast hoe jij je kunt voorbereiden op deze wetswijziging.

Geurstoffen en allergenen in cosmetica 

Geurstoffen worden toegevoegd aan onder andere cosmetische producten om ze een aangename geur te geven. Deze geurstoffen kunnen echter allergenen bevatten die huidirritatie of een allergische reactie kunnen veroorzaken.

Het is belangrijk voor consumenten om het product bij aankoop hierop te kunnen checken, zodat ze geen producten kopen waar ze een allergische reactie van krijgen.

Cosmeticaverordening over allergenen

Tot nu heeft de Cosmeticaverordening (EN: Cosmetic Regulation) in Annex III 26 allergenen opgenomen die, indien de vastgestelde maximale concentratie in een product wordt overschreden*, vermeld dienen te worden op de ingrediëntenlijst.

Er ligt een voorstel van de Europese Commissie om deze lijst uit te breiden met nog eens 56 allergenen, waardoor het totaal op 82 komt. Lees hier de draft van de wetswijziging.

Om welke allergenen gaat het? 

Allergenen zijn opgenomen in Annex III van de Europese Cosmetic Regulation. Het voorstel van de wijziging van Annex III, lees je hier.

Wat betekent dit voor mij als cosmetica producent? 

Het plan van de Europese Commissie is op dit moment om de nieuwe wetgeving in het eerste kwartaal van 2023 te publiceren. 

20 dagen later gaat deze van kracht en start een zogenaamde transitieperiode. Deze periode is 3 jaar voor nieuwe producten (die nog niet op de markt zijn) en 5 jaar voor bestaande producten.

Kan SkinConsult mij helpen bij de voorbereiding op deze wetswijziging?

Wij helpen je graag bij het opstellen van een actieplan. We kunnen controleren welke van jouw producten betrokken zijn bij deze wetswijziging en je advies geven over eventuele wijzigingen die je in je producten door moet voeren.

*0.001% in leave-on producten en 0.01% in rinse-off producten

SkinConsult helpt je graag bij het opstellen van een actieplan

Neem contact met ons op als je jouw producten wil laten controleren.

Contact aanvragen