Veilig cosmetica dropshippen (met 6 handige tips)
Helaas krijgen nog teveel ondernemers met een cosmeticamerk te maken met de schaduwzijde van dropshipping. Wij leggen je uit hoe cosmetica dropshippen veilig kan.
Helaas krijgen nog teveel ondernemers met een cosmeticamerk te maken met de schaduwzijde van dropshipping. Wij leggen je uit hoe cosmetica dropshippen veilig kan.
Met alle technologie van tegenwoordig is het super-easy om een eigen webwinkel op te starten en producten te verkopen. Zeker dropshipping, waarbij kant-en-klare producten door een webwinkel worden ingekocht bij een fabriek en direct worden doorverkocht aan consumenten is razend populair.
Maar ook het inkopen van grondstoffen of halffabrikaten buiten de EU om hier vervolgens eigen producten van te maken en te verkopen is makkelijker dan ooit. Dus het is logisch dat dit ook bij cosmetica veel gebeurt.
Een goede ontwikkeling, omdat dit ervoor zorgt dat meer ondernemers hun eigen merk opzetten en zo impact kunnen maken op de wereld.
Helaas krijgen veel ondernemers met een cosmetica merk ook te maken met de schaduwzijde van dit business model. In dit artikel belichten we deze negatieve effecten, om ervoor te zorgen dat ondernemers en bedrijven hier betere keuzes in kunnen maken.
Als veiligheidsbeoordelaars van cosmetica krijgen wij veel aanvragen binnen om cosmetica te controleren, van allerlei verschillende soorten bedrijven. De laatste tijd zien wij een opvallende trend hierin, wat de aanleiding van het schrijven van dit stuk was. Dit gaat namelijk om het volgende type bedrijf:
Gepassioneerde ondernemers (veelal influencers) met een cosmetica merk, die hun cosmetica via social media promoten (influencer-based marketing).
Tot nu toe een normaal verhaal. Maar deze bedrijven waren in korte tijd allemaal gecontroleerd door de NVWA (de Nederlandse Voedsel & Waren Autoriteit; zij controleren cosmetica in NL).
Stuk voor stuk bleken ze voor hun producten niet alle papieren op orde te hebben. Een enkeling – en dit horen we helaas vaker – hoorde van de NVWA pas voor het eerst van cosmetica wetgeving.
Ze hadden allemaal van de NVWA de opdracht gekregen om het papierwerk te fixen, en daarvoor kwamen zij bij ons.
Om ervoor te zorgen dat hun producten aan de wet voldoen, moest per product een veiligheidsbeoordeling opgesteld worden, zodat deze ondernemers konden bewijzen aan de NVWA dat hun producten inderdaad veilig zijn.
Een veiligheidsbeoordeling start natuurlijk met de productformule zelf, dus alle ingrediënten die in het product zitten, om vervolgens in te zoomen op de individuele grondstoffen die ingekocht zijn.
De fabrikant produceert het product, dus die weet als geen ander wat de productformule en de grondstoffen zijn. Wat direct opvallend was, was dat meerdere ondernemers precies dezelfde fabrikant hadden, een fabriek ergens in de USA.
Makkelijk, dachten wij, dan hoeven we maar 1x informatie op te vragen.
SkinConsult helpt je maar al te graag veilig cosmetica te dropshippen. Plan een gratis introductiegesprek in.
Bij het contacten van de fabriek, liepen we alleen tegen een enorm probleem aan: de fabriek wilde deze informatie niet delen, omdat het gevoelige informatie is. Dat erkennen wij ook, de productformule is letterlijk het recept van een cosmetisch product, dus dat moet niet in de verkeerde handen vallen.
Maar het moet wél bij de safety assessor komen, omdat dit een essentieel onderdeel is van de veiligheidsbeoordeling. Zonder complete veiligheidsbeoordeling mag een product niet in de EU verkocht worden.
Samen met deze ondernemers hebben wij alles geprobeerd om deze informatie van de fabriek te krijgen. Maar de fabriek hield voet bij stuk en weigerde deze informatie op dat moment te delen.
Voor de ondernemers die hun producten bij deze fabriek inkochten was het dus echt flink mis; cosmetica zonder goed en volledig dossier mogen niet verkocht worden in de EU.
Deze bedrijven moesten dus per direct een deel van hun webshop sluiten. Gezien de fabriek buiten de EU zit, en daar bovendien ook andere regels omtrent cosmetica wetgeving gelden, was het ook onmogelijk om dit terug te duwen naar de fabrikant.
De ergste nachtmerrie voor elke ondernemer dus.
Uiteindelijk, na veel communicatie over-en-weer heeft de fabriek uiteindelijk toch de vereiste informatie gedeeld, waardoor de veiligheidsbeoordelingen voor de producten konden worden gemaakt.
Wel heeft de NVWA hoge boetes uitgedeeld aan deze ondernemers, omdat ze producten op de markt hadden gebracht zonder (PIF) dossier.
En gelukkig bleken de producten gewoon veilig te zijn, anders dan hadden ze ook nog een publieke terugroepactie moeten inzetten met alle kosten + imagoschade van dien.
En deze vervelende situaties gebeuren vaker, en op allerlei manieren. Toen bijvoorbeeld Alibaba en AliExpress jaren geleden populair werden, zagen we ditzelfde verhaal gebeuren bij Chinese fabrieken die geen informatie wilden geven. Met alle gevolgen van dien voor merkhouders die cosmetica via deze kanalen importeren, en vaak ook al een groot merk hebben opgebouwd.
Maar ook de andere grote platforms zorgen voor dit problemen, waarbij cosmetica vanuit de fabriek onder een niet-EU wetgeving worden verkocht aan merkhouders in de EU. Die op hun beurt ervoor moeten zorgen dat deze producten wel aan de EU wet voldoen, maar of hier niet van op de hoogte zijn, of niet op tijd de juiste informatie kunnen krijgen.
Een soortgelijk verhaal maakten wij recentelijk ook mee met een merkhouder die net een cosmetisch product had ontwikkeld en daarmee binnenkort de markt op wilde. Dit bedrijf was goed op de hoogte van de EU cosmeticawetgeving en had ons daarom op tijd ingeschakeld om de veiligheidsbeoordeling te maken.
De merkhouder produceerde het product zelf, en kocht daarbij grondstoffen in van allerlei partijen. Een van deze partijen was een grondstofleverancier buiten Europa. En dit verhaal gaat inderdaad dezelfde kant op… de grondstofleverancier kon niet alle benodigde informatie leveren voor de veiligheidsbeoordeling.
Hierdoor moest de merkhouder deze grondstof vervangen door een vergelijkbare grondstof van een andere leverancier.
Een herformulering dus, waarbij ook een deel van de stabiliteitstesten en challenge testen opnieuw moesten. Deze testen duren een paar maanden zodat de houdbaarheid van het product goed bepaald kan worden. De productlancering moest dus ineens met een half jaar verplaatst worden, wat echt heel pijnlijk voor dit bedrijf was.
Ondernemen is ook elkaar helpen. Daarom hebben wij een paar supersnelle tips opgeschreven voor iedereen die een eigen cosmeticamerk aan het opstarten is. Ben je al cosmetica aan het verkopen? Dan is dit helemaal een goede checklist natuurlijk 😉
Cosmetica moet aan deze specifieke cosmetica wetgeving voldoen. Voor het dropshippen, importeren, verkopen van cosmetica in Nederland en in de EU is er een specifieke cosmetica wetgeving. Zorg ervoor dat de producten die jij verkoopt, van tevoren aan deze wet voldoen. Ook als je producten via een webshop of social media verkoopt.
Bedrijven buiten de EU kennen de EU wetgeving vaak niet goed, of hebben er helemaal niets mee te maken. Als importeur (zelfs bij dropshipping), ben jij ervoor verantwoordelijk dat de producten aan de cosmetica wetgeving voldoen.
Zorg ervoor dat je met een partij werkt die alle informatie wilt delen van het product, zodat er een goede veiligheidsbeoordeling van het product gemaakt wordt.
Alle verplichte informatie verzamelen kost echt heel veel tijd, en je bent vaak van meerdere partijen afhankelijk. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: Begin op tijd.
Een fout achteraf fixen kan ervoor zorgen dat een productlancering met maanden vertraagd wordt.
Zorg er dus bijvoorbeeld voor dat een safety assessor vanaf het begin meekijkt met de inkoop van grondstoffen, zodat er geen verkeerde grondstoffen worden ingekocht. Of dat een veiligheidsbeoordeling de dag vóór de lancering van het product ‘nog even gedaan moet worden’. Of pas als de NVWA het product gaat controleren.
Ook als jouw productveiligheid allemaal al geregeld is, ga dan alsnog van het worst case scenario uit. Win dus op tijd juridisch advies in en fix een goede verzekering, etcetera, zodat de schade beperkt blijft. #SafetyFirst, ook voor ondernemers.
Was dit verhaal voor jou herkenbaar? Deel dan gerust ook jouw ervaring!
SkinConsult helpt je maar al te graag veilig cosmetica te dropshippen. Plan een gratis introductiegesprek in.
Plan introductiegesprek