Safety-as-a-Service voor start-ups

Je hoeft je niet langer een weg te banen door de jungle van cosmetica wetgevingen. Samen met ons zet jij de juiste stappen in de juiste volgorde, zodat je een direct pad hebt naar het opbouwen van jouw merk.

Zodat jij supersnel toffe én veilige producten op de markt kunt brengen.

SkinConsult Safety-as-a-Service

  • Zelf produceren, of toch outsourcen? Wij helpen jou kiezen
  • Fix een GMP certificaat wanneer je zelf produceert
  • Binnen no-time de markt op
SkinConsult-Safety-as-a-Service-voor-start-ups-1

We brachten al ruim 9.000 producten naar de markt voor start-ups als...

SkinConsult-Safety-as-a-Service-voor-start-ups-2

Outsourcen van productie

Voor een snelle impact hoef je niet alles zelf te doen. Het outsourcen van de productie van producten zorgt ervoor dat jij je kan focussen op het uitbouwen van jouw merk.

SkinConsult kent een uitgebreid palette van private label en contract manufacturers, bekijk hier onze partners. Laat jouw producten door een goede partij maken én start zo snel mogelijk met de verkoop.

SkinConsult-Safety-as-a-Service-voor-start-ups-3

Zelf cosmetica maken

Wil je niet perse snel groeien, maar vind je het superleuk om zelf cosmetica te maken, dan moet je zorgen dat je cosmetica schoon en netjes wordt geproduceerd.

Dit heet Good Manufacturing Practices (GMP). SkinConsult werkt samen met Q-Point, de expert in GMP voor grote én kleine ondernemingen.

Heb je nog vragen?

Hoe lang duurt het gemiddeld om een product veilig op de markt te brengen?

Dit hangt er van hoe ver het product al ontwikkeld is. Bij het uitbesteden van de productie ligt er vaak al een conceptformule klaar en gaat het op de markt brengen snel (< 4 weken). Wanneer een fabriek voor jou een nieuwe formule maakt, moeten er nog houdbaarheidstesten worden gedaan (3-4 maanden).

Wanneer je zelf produceert, dan moet je ook nog goede grondstoffen inkopen. Niet elke leverancier geeft voldoende informatie mee over deze grondstoffen om ze goed te keuren. Dit traject kan weken tot maanden in beslag nemen. En daarna kan het product gemaakt worden en moet het 3-4 maanden op houdbaarheid getest worden. Dus het zelf produceren kan snel oplopen tot een half jaar tot zelfs een jaar.

Mijn startup importeert producten uit China, of via AliExpress - dat gaat toch gewoon goed?

Helaas niet zo vaak is onze ervaring. De Europese cosmetica wetgeving is anders dan die van bijvoorbeeld China of de VS. Hierdoor heb jij meer informatie nodig over het product.

Alleen kunnen of willen jouw leveranciers niet altijd deze informatie delen. Waardoor jouw producten niet aan de Europese wet kunnen voldoen, terwijl jij hiervoor verantwoordelijk voor bent. Met alle gevolgen van dien. Daarom raden wij aan om de productie van jouw producten uit te besteden aan een betrouwbare partij die bekend is met de EU wetgeving.

Ik heb bezoek gehad van de NVWA en mijn producten voldoen niet, wat nu?

Geen paniek, je bent niet de eerste bij wie dit gebeurt. Ons team van experts staat klaar om je op te vangen.

Voor NVWA controles hebben we een speciaal spoedtraject om a) te kijken waar het probleem ligt, b) een stappenplan te maken om het probleem op te lossen en c) het probleem daadwerkelijk fixen.

Ook kunnen wij helpen met de communicatie naar de NVWA, dus je staat er zeker niet alleen voor.

Waarom zou ik mijn cosmeticaproducten überhaupt laten testen?

Als Verantwoordelijk Persoon ben jij wettelijk verplicht om veilige producten te verkopen. Het aantonen van de veiligheid doe je door een veiligheidsbeoordeling te (laten) maken.

Deze veiligheidsbeoordeling heeft een standaard format en kan zo makkelijk gecheckt worden door de NVWA.

Welke regelgeving is van toepassing op mijn cosmeticaproducten?

De basiswetgeving is de Cosmetica Verordening. Dit is een Europese wetgeving die dus voor alle cosmetica in Europa geldt, genaamd EC 1223/2009.

De tweede belangrijke wetgeving is de Cosmetica Claim Verordening EC 655/2013, waarin staat hoe cosmetica claims er uit mogen zien.

Naast deze twee wetten is er ook een aantal andere wetgevingen die (in)direct van toepassing kunnen zijn, denk hierbij bijvoorbeeld aan de Aërosolen Richtlijn 75/324/EEG voor cosmetica dat in spuitbussen verkocht wordt.

Ontdek de wereld van cosmeticaveiligheid